Skip links

Verslag Dag van Empathie 2016

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” content_align=”left” size=”1″ font_size=”” line_height=”” letter_spacing=”” margin_top=”” margin_bottom=”” margin_top_mobile=”” margin_bottom_mobile=”” text_color=”” style_type=”default” sep_color=””]

Verslag Dag van Empathie 2016

[/fusion_title][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Succesvolle vierde editie Dag van Empathie: “We moeten echt minder vijandig zijn tegen elkaar.”

Op 3 mei, aan de vooravond van de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag, werd in Amsterdam de jaarlijkse Dag van Empathie georganiseerd door Stichting Nederland Wordt Beter. In samenwerking met Humanity in Action kwamen o.a. Robert Vuijsje, Janne Schra en Diane Matroos op het podium om vanuit eigen perspectief te vertellen over empathie. Met dit initiatief wil Stichting Nederland Wordt Beter meer respect en empathie stimuleren tussen de verschillende groepen in de Nederlandse samenleving.

Empathie
De initiatiefnemers hopen het empathisch vermogen van Nederlanders aan te wakkeren, in de hoop de groeiende kloven in de samenleving te dichten. Dit gebeurt met een gevarieerd programma bestaande uit sprekers, muziek, poëzie en kunst. De bezoekers worden geïnspireerd om stil te staan bij de huidige samenleving en hun rol daarin. De sprekers en artiesten deelden hun kijk op de huidige maatschappij en recente maatschappelijke ontwikkelingen. Op een positieve manier wordt geprobeerd onderling begrip en respect te vergroten.

Programma
Op het programma stond muziek van Janne Schra (winnaar Zilveren Harp) en Gerson Main (Beste singer-songwriter van Nederland). Spoken word artiest Christopher Blok droeg zijn zelfgeschreven gedicht ‘empathie’ voor. Historicus Ido Abram vertelde over het belang van aandacht besteden aan de holocaust:
“Het zorgt ervoor dat je jezelf en de menselijke soort leert kennen. Empathie is daarbij heel belangrijk. Door je juist ook in de daders te verplaatsen leer je de gevaren kennen die niet alleen in anderen zitten, maar ook in jezelf. “

Diane Matroos, die vorig jaar het sluimerend racisme bij de publieke omroep openbaar maakte, verbaasde zich erover hoe weinig aandacht er in Nederland is voor het slavernijverleden:
“De slavernij leeft voort in veel mensen en we zouden het er vaker over moeten hebben. Elkaar omarmen is nu cruciaal om verder te komen in dit land.”

Overige sprekers waren Robert Vuijsje (Volkskrant), Mounir Samuel, Jerry King Luther Afriyie (Nederland Wordt Beter) en Inge Schaap (directeur Humanity in Action). De presentatie was in handen van Dionne Abdoelhafiezkhan (Control Alt Delete).

“Vanochtend te horen gekregen bij de VU dat ik testosteron ga krijgen. Zodat ik eindelijk echt mezelf kan zijn. Soms moet je door de grootste angst om in het licht te staan.”
“Dit land is 1 stap verwijderd van een droomstaat. Al die talen, geuren, mensen, eten.” – Mounir Samuel

“Empathie kost je niets maar je krijgt er een medemens voor terug”.
“Ik heb liever mijn medemens lief dan grond en land”. – Jerry Afriyie

“Ik woon al 45 jaar in Nederland. Als kind droeg ik thuis regelmatig een djellaba. Niemand vond dat raar toen. Nu, in 2016 zou daar andere gedachten bij zitten, dat is raar, afwijkend.” 
“Kern van empathie is niet alleen denken vanuit je eigen verhaal, dat is makkelijk. Empathie begint juist bij het verplaatsen in iemand die een ander verhaal heeft dan jij.” – Robert Vuijsje

Nederland Wordt Beter
De Dag van Empathie is een initiatief van stichting Nederland Wordt Beter. De Dag van Empathie werd in samenwerking met Humanity in Action georganiseerd en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]