Skip links

Sfeerverslag | 3 mei Dag van Empathie 2020 ‘We doen het samen.’

Sfeerverslag | 3 mei Dag van Empathie 2020 ‘We doen het samen.’

Op 3 Mei vierden we voor de achtste keer de Nationale Dag van Empathie. Het was een editie niet zoals de voorgaande jaren. Ja, er werden prachtige verhalen verteld en er waren inspirerende sprekers en muzikanten. Maar dit keer kon er geen publiek aanwezig zijn en moest men het evenement online bijwonen. De anderhalvemetersamenleving. We mogen niet meer samenkomen. En daarom juist nu is het zo belangrijk stil te staan bij empathie.

Stephanie Afrifa presenteert de samenkomst en verschillende sprekers vertellen hun verhalen. Romana Vrede, Jan van Marsbergen, Rui Jun Long, Karin van Montvoort, Renske Verhoeven en Babs Franklin Gons zijn uitgenodigd. De muziek wordt verzorgd door Iris Kroes en Gery Mendes.

De sprekers komen uit allerlei verschillende hoeken van de maatschappij. Vertelden over ouderschap en over hun werk. Over hoop en angsten. Over verbintenis en eenzaamheid. En over hoe ze omgaan met de plotselinge ruimte die om hen heen is ontstaan; voor sommigen een zegen, voor anderen beklemmend.

Romana Vrede deelt hoe het onverwachte stil staan van de tijd en gedwongen worden om een pas op de plaats te moeten zetten, is gekomen als iets goeds. Het heeft haar de mogelijkheid gegeven grote thema’s in haar leven te verwerken en die de aandacht te geven die nodig is.

Toch denkt ze ook aan de eenzaamheid die deze vreemde tijd voor anderen met zich meebrengt. Hierover vertelt Jan van Marsbergen meer. Hoe hij vriendschap heeft gesloten met een oudere dame. Hoe het haar dagen zoveel zonniger maakt, terwijl hij zich weer eens beseft: achter iedereen schuilt een mens. Een mens zoals jij en ik.

Een boodschap van empathie. Maar vandaag wordt ook stilgestaan bij hoeveel er nog te leren valt. Rui Jun Long voelt dit koele gebrek des te meer sinds de coronacrisis. Ze deelt haar eigen persoonlijke en pijnlijke ervaringen met racisme jegens Aziatische mensen in Nederland, iets dat alleen maar erger is geworden door de coronacrisis. Een hartverscheurend voorbeeld hoe deze tijd de afstand die er al was nog groter heeft gemaakt.

Ook Karin van Montvoort en Renske Verhoeven voelen de pandemie op hun drukken. Hun hart gaat uit naar de zorg, die zo’n enorm deel op de schouders moet dragen. Ze vragen zich af hoe het zal gaan in de toekomst en of de adem van de verpleegkundigen wel even lang zal blijken als die van het virus. En wat er gedaan kan worden om de last te verlichten, is een zeer ingewikkelde vraag met een lang, politiek antwoord. Toch voelen ook zij hoop door de steun die te vinden was door het hele land. ‘We doen het samen.’

Voordat Jerry Afriyie de dag afsluit en Stephanie Afrifa een prachtige bos bloemen geeft, is spokenwordartiest Babs Franklin Gons aan het woord. Ze heeft het over het belang van elkaar zien, elkaar bevestigen. Want bij ons begint de warmte. Laten we elkaar waarderen, zegt ze, uitdragen wat we diep van binnen voelen. Vrienden én vreemden, afstanden overbruggen. Haar woorden vormen een bijzondere en zelfs concrete afsluiting van de dag. Stephanie Afrifa vertelt hoe het haar heeft doen oplichten.

De muziek tussen de sprekers door is verzorgd door Iris Kroes en Gery Mendes. Iris Kroes zong een lied over hoop, begeleid door de prachtige klanken van de harp. En de muzikale bijdrage van Gery Mendes bestond uit zoveel verschillende, samenkomende geluiden dat je ook hier niet anders kon dan denken aan verbinding.

Muziek, warmte, licht. Het was een prachtige, intieme achtste editie van de Dag van Empathie. Stichting Nederland wordt beter bedankt iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. En wie weet vieren het volgend jaar weer met z’n allen bij elkaar.

Verslag: Joëlle Smidt
Fotograaf: Luciano Boterman

 

Over 3 Mei Dag van Empathie
Jaarlijks organiseert Stichting Nederland Wordt Beter in samenwerking met Pakhuis de Zwijger op 3 mei de Nationale Dag van Empathie. In een gevarieerd programma met speeches, muziek en poëzie delen Nederlanders hun verhaal met Nederland. De Dag van Empathie is bedoeld om mensen in aanraking te brengen met verhalen van hun stads- en landgenoten, met wie ze wellicht op het eerste gezicht weinig gemeen lijken te hebben. Maar wanneer je elkaar ontmoet, blijk je meer van jezelf in de ander te herkennen dan je dacht. Meer info: www.dagvanempathie.nl

Bekijk de uitzending van 3 mei Dag van Empathie 2020 via: