Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Meer dan Bauxiet

03/05/2022 @ 21:00 - 23:00

Op dinsdag 3 en woensdag 4 mei 2022 presenteert Theater Na de Dam om 21:00 uur Meer dan Bauxiet van en met Emma Lesuis in Frascati Theater. Emma Lesuis doet onderzoek naar Suriname tijdens WOII en neemt het publiek mee in een open toonmoment. Want “Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog, daar weten we met z’n allen veel te weinig vanaf” aldus Emma Lesuis.

Lesuis doet onderzoek naar die tijd in de oude kolonie. De aanleiding was een schat aan filmpjes uit de jaren ’40 en ’50 in Suriname van filmmaker en fotograaf Wim van der Ziel, die ze via de beste vriend van haar ouders heeft geërfd. 

Suriname viel onder het Koninkrijk der Nederlanden en was dus ook van 1940 tot 1945 in oorlog. De Amerikanen haalden er bauxiet voor de wapenindustrie, dat is wel bekend. Maar er zijn zoveel meer verhalen. Bijvoorbeeld dat er veel Surinaamse soldaten en verzetshelden hebben meegestreden, dat er vermeende NSB’ers uit Nederlands-Indië in een interneringskamp op Jodensavanne werden gestopt, dat er vele Joodse vluchtelingen in Paramaribo belandden. Emma ging naar Suriname, sprak met mensen die deze periode beleefd hebben en bezocht de plekken van belang. 

Het resultaat van haar vooronderzoek presenteert ze in een open toonmoment, met muziek van Rory Ronde, op 4 en 5 mei in Theater Frascati en op 12 mei in Theater Rotterdam.

Onderbelichte verhalen

We vieren op 5 mei Bevrijdingsdag, toen eindigde in Nederland de bezetting, maar hoe bevrijd was iedereen nou echt? Voor veel Nederlanders werkte de oorlog nog jaren en zelfs generaties door. Theater Na de Dam ziet het als zijn rol om theater te maken over onderbelichte oorlogsverhalen en pijn die niet erkend is. Zo is er naast theater over Nederlands-Indië ook een project over Suriname in WOII en worden er jongerenprojecten gemaakt over de misstanden in de psychiatrische verpleeghuizen tijdens de oorlog. 

Idee, onderzoek, presentatie: Emma Lesuis
Muziek: Rory Ronde
Dramaturgie: Jaïr Stranders
Productie: Inger Stam
Research: Xaviera Arnhem
Met dank aan Dutchculture, 4 en 5 mei Amsterdam

Onderdeel van Theater Na de Dam
Kaarten: €15

Locatie

Frascati, Amsterdam
Nes 63
Amsterdam, 1012 KD
+ Google Maps