Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nationale Herdenking op de Dam 2022

04/05/2022 @ 18:45 - 20:30

Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil.

De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en (klein)kinderen leggen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. De NOS zendt vanaf 18.45 uur de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking uit op NPO 1.

2022
Na twee edities die vanwege de coronamaatregelen besloten waren, is de Nationale Herdenking op de Dam dit jaar weer openbaar toegankelijk.

Programma
Historicus en tv-presentator Hans Goedkoop houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aansluitend leggen de koning en koningin een krans tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. Na de Taptoe, twee minuten stilte en het Wilhelmus wordt een voordracht gehouden door een jongere, ook burgemeester Halsema van Amsterdam spreekt. Tijdens de herdenking worden verschillende kransen en bloemen gelegd voor de oorlogsslachtoffers.

Gegevens

Datum:
04/05/2022
Tijd:
18:45 - 20:30
Evenement Tags:
, , ,
Site:
https://www.4en5mei.nl/herdenken/nationale-herdenking-op-de-dam

Locatie

De Dam
Amsterdam, + Google Maps