Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

KITTEN OF VLUCHTELING? TINA FARIFTEH (Docu & Nagesprek)

5 mei @ 20:00 - 22:00

€10,50

Wie staat bovenaan de empathieladder?

In het kader van Bevrijdingsdag presenteert Podium Mozaïek de documentaire Kitten of Vluchteling van Tina Farifteh. In de foyer speelt voorafgaand en na afloop van de vertoning Orchestre Partout en zal Maureen Ghazal (SLAA) poëzie voordragen. Na afloop van de voorstelling volgt een nagesprek met maker Tina Farifteh onder leiding van curator Hank van Bosstraten. Bij deze voorstelling zit een gratis officiële Vrijheidsmaaltijdsoep (in blik) inbegrepen. Deze ontvang je na afloop van de voorstelling.

Over de documentaire
Waarom halen we de ene vluchteling met onze eigen auto op en laten we de andere verdrinken aan de grenzen van Europa? Deze korte documentaire gaat in op de mechanismen achter empathie, de impact van beelden op ons (on)empathisch handelen, en de gevaren van empathie-erosie.

Hoe kan het dat we zo empathisch zijn naar de een en zo wreed naar de ander? Zijn empathie en xenofobie verschillende kanten van dezelfde medaille? En wat doet de eindeloze beeldenstroom van leed met ons? Op confronterende wijze wordt in deze documentaire blootgelegd wie er onderaan de ‘empathieladder’ staat in noodsituaties. De maakster spreekt wetenschappers, mensen die in actie komen, en onderwerpt de kijker aan een experiment: wie zou jij uit een oorlog redden?

“Kitten of vluchteling” is een reflectieve productie op het grensvlak tussen fotografie, film en beeldende kunst.

Productie van Prospektor, in coproductie met VPRO. Kwam tot stand met steun van CoBO en Fonds ZOZ.

Let op: de documentaire bevat fragmenten die niet geschikt zijn voor al te jeugdige kijkers.

Locatie

Podium Mozaïek
Bos en Lommerweg 191
Amsterdam, 1055 DT Nederland
+ Google Maps