Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

3 Mei: Nationale Dag Van Empathie 2023 | Herdenkingsjaar Slavernijverleden

03/05/2023 @ 20:00 - 22:00

De Dag van Empathie op 3 mei 2023 staat in het teken van het Herdenkingsjaar 150 jaar Slavernijverleden. In 2023 herdenken en vieren wij de afschaffing van de Nederlandse slavernij 150 jaar geleden. Wij staan stil bij deze gezamenlijke geschiedenis, de doorwerking en impact op verschillende gemeenschappen en hoe we tot een gezamenlijk toekomst kunnen komen. Hiermee hopen we zichtbaar te maken hoe diverse gemeenschappen/nazaten (West en Oost) met de gedeelde geschiedenis omgaan.

Stichting Nederland Wordt Beter en Pakhuis de Zwijger nodigen je van harte uit voor de Nationale Dag van Empathie op woensdagavond 3 mei 2023 van 20:00 uur tot 22:00 uur! De Nationale Dag van Empathie vindt jaarlijks plaats op de vooravond van de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag. Ieder jaar beklimmen diverse en uiteenlopende sprekers, dichters en muzikanten ons podium. Door middel van hun verhalen, poëzie en muziek leert het publiek deze personen (opnieuw) kennen.

In het kader van het herdenkingsjaar 150 jaar slavernijverleden zullen onze diverse gasten en onze host in gesprek gaan over de invloed van het slavernijverleden op hun familieverhalen, dromen, geschiedenis en ervaringen. Wij zullen ook stilstaan bij hoe empathie ondanks onze verschillen en tegenstellingen, een rol kan spelen in het (nationale) helingsproces en het recht doen aan de slaaf gemaakten en nazaten.

De deelnemers worden spoedig via de volgende kanalen bekend gemaakt:
Facebook evenement
Evenement website

Het programma is live te bezoeken in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam op woensdag 3 mei om 20.00 uur. Meld je aan om zeker te zijn van een plek. Verder is het programma te bekijken via de livestream van Pakhuis de Zwijger en zendt AT5 het eerste uur van het programma uit op tv.

Lespakket Empathie
Om de kracht van empathie te verduurzamen, is het belangrijk jeugd en jongeren te leren wat empathie betekent en hoe je empathisch kan handelen, ook als je iemands gedrag of gevoel niet meteen begrijpt. Scholen die aan de slag willen met het thema empathie kunnen aan de slag met ons onderwijsmateriaal: het Lespakket Empathie. Het professionele en uitnodigende lespakket is ontwikkeld voor de bovenbouw van het PO en de onderbouw van de VO en is via lessonup.com en op onze website kosteloos verkrijgbaar.

Tijdens eerdere edities waren er onder meer optredens van
Jörgen Raymann, Romana Vrede, Ido Abrams, Gerson Main, Karin Amatmoekrim, Vincent de Kom, Diana Matroos, Mounir Samuel, Robert Vuijsje, Jetty Mathurin, Jennie Lena, Akwasi, Job Cohen, Babs Franklin Gons, Andrée van Es, Caroll Sastro, Cigdem Yuksel, Marieke Lucas Rijneveld, Meester Bart, Emine Uğur, MC Fit, Ernestine Comvalius, Jerry Afriyie, Rui Jun Long, Sabrina Starke, Janne Schra, en Tofik Dibi.

Meer informatie over de Dag van Empathie vind je hier en de uitzending van de Dag van Empathie 2022 vind je hier.

DONEER EN HELP NEDERLAND WORDT BETER
3 Mei: Nationale dag van Empathie 2023 wordt zonder subsidies en fondsen georganiseerd. Met jouw donatie kunnen wij ons werk voor een inclusieve en eerlijke samenleving voortzetten.
Meer informatie over NLWB, de doelstelling en activiteiten vind je op www.nederlandwordtbeter.nl.

Overige informatie

Opmerkingen
Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering. https://dezwijger.nl/.../150-jaar.../make_reservation

Locatie

Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179
Amsterdam,
+ Google Maps