Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

THEATER NA DE DAM: JONGEREN HOUDEN GOUDSE OORLOGSVERHALEN LEVEND

04/05/2023 @ 16:00 - 18:00

“Hoe was het nou eigenlijk, die oorlog?” Er zijn steeds minder opa’s en oma’s die nog kunnen vertellen over toen. Het gevaar loert dat ook hun herinneringen en verhalen een stille dood sterven, want veel oorlogsverhalen zijn nooit persoonlijk opgeschreven of door andere schrijvers in woorden bewaard.

De Goudse Schouwburg en het Jeugdtheaterhuis Zuid Holland gaat deze verhalen een stem geven in een uniek samenwerkingsproject met Theater na de Dam. Deze landelijke organisatie zorgt er sinds 2010 met succes voor, dat in meer dan 40 projecten de stemmen van toen klinken in het nu. Door het Theater na de Dam project komen jongeren, door de samenwerking met de ouderen, in contact met de nog levende geschiedenis. Iets wat in deze tijd niet meer zo vaak voorkomt.

Het project is in opzet eenvoudig, de uitwerking indrukwekkend. In de periode voorafgaand aan en in de meivakantie gaat een groep jongeren tussen de 12 en 20 uit onze gemeente zich onder leiding van een professionele theatermaker, Tania Christina, verdiepen, in de persoonlijke herinneringen die mensen hebben aan de Tweede Wereldoorlog. Zij spreken met deze ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. De gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van een theatrale wandeling die aansluitend aan de Dodenherdenking wordt uitgevoerd. De wandeling start op twee locaties, in de week voorafgaand aan de voorstelling ontvang je informatie over het vertrekpunt.

Het jongerenproject van Theater Na de Dam wordt gemaakt met financiële steun van Het VSBfonds Zuid Holland, Genootschap Graaf Floris de Vijfde en Theater na de Dam

Locatie

De Goudse Schouwburg
Boelekade 67
Gouda, 2806AE
+ Google Maps