Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dr. Leo Lashley: Een voorstelling over de Surinaamse oogarts & verzetsheld Leo Lashley

05/05/2023 @ 18:30 - 19:30

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was oogarts Leo Lashley actief in het Rotterdams verzet. Hij organiseerde voedseltransporten uit de Hoeksche Waard en droeg zorg voor de onderduikers in de Breepleinkerk. Maar na de oorlog verlaat hij Nederland algauw. Discriminatie en racisme blijkt de oorzaak. Wat is er precies gebeurd? En waarom is zijn verhaal van onverschrokkenheid en moed zo onderbelicht gebleven?

In DR. LEO LASHLEY treedt een tiental Rotterdamse jongeren in de voetsporen van Leo Lashley. Ze gaan in gesprek met zijn kleinzoon, Patrick Lashley, die hen meer vertelt over het leven van zijn opa tijdens de oorlog en daarna. Dit gesprek is het uitgangspunt voor de voorstelling.

Donatie aan de Otto Huiswoudschool

Theater Rotterdam zal de opbrengst van de ticketverkoop van DR. LEO LASHLEY doneren aan de Otto Huiswoudschool in Paramaribo. De school is vernoemd naar Otto Huiswoud, de zoon van een tot slaaf gemaakte Afrikaan. Zijn hele leven streed hij, samen met zijn vrouw Hermine, tegen racisme, kolonialisme en ongelijkheid. De school in Suriname die naar hem is vernoemd is echter vervallen en het ontbreekt de leerlingen en leerkrachten aan middelen. Door de economische crisis in Suriname wordt er momenteel te weinig geïnvesteerd in onderwijs. Deze inzamelactie kwam tot stand door The Black Archives, NAKS en het Nationaal Archief Suriname.

Een bijzondere locatie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten zeven mensen ondergedoken op de zolder van de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid. Ze brachten 34 maanden op de zolder door. Oogarts Leo Lashley droeg zorg voor hen en toen een van de onderduikers zwanger bleek, was hij de enige arts bereid hen te helpen. In de avonduren leerde hij zichzelf over verloskunde en in januari 1944 bracht hij een baby ter wereld. Op deze zolder maakten we nu 79 jaar later de campagnefoto voor de voorstelling DR. LEO LASHLEY.

4 mei: TR Herdenkt

Na de voorstelling op 4 mei kun je aansluiten bij TR Herdenkt: een programma om samen te herdenken. Sta samen stil bij het verleden met URLAND Herdenkt, muziek, spoken word en poëzie. Van 19:45-20:40 bij TR25 Schouwburg in de Hal.

5 mei: Vrijheidsmaaltijd

Sluit voor de voorstelling aan bij de Vrijheidsmaaltijd op vrijdag 5 mei, voorafgaand aan de voorstelling. Je bent welkom vanaf 17:00 bij TR8 William Boothlaan. De maaltijd is gratis, maar reserveer wel een plekje.

Locatie

Theater Rotterdam
Schouwburgplein 25
Rotterdam,
+ Google Maps