Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De X presenteert: MEHER ANGEZ TRIO | soefi liederen van de vrouwen uit Gilgit-Baltistan

11 mei @ 20:30

€10

Meher Angez komt uit de Hunza Vallei in the Gilgit-Baltistan regio van Pakistan. Zij is de eerste en enige zangeres uit de Gilgit-Baltistan regio die deze subtiele mystieke muziek en poëzie in de vingers heeft. Al meer dan 25 jaar schuif zij de grenzen op met haar volhardende artistieke werk op de diverse vlakken van de soefi-muziek, ondertussen de mensen inspirerend tot inter-religieuze harmonie, verbinding aan deze regio en gelijkheid voor iedereen.

Sinds haar kindertijd is Meher Angez ingewijd in de oude spirituele gebruiken en muziek van haar regio, die sinds de 12e eeuw zwaar beinvloed is door de Ismailis, sjiieten. De focus ligt daarbij op ginans, devotionele hymnes of epische gedichten die door Shia Ismailis van Zuid-Azië gereciteerd worden. Onderwerpen zijn goddelijke liefde, kosmologie, rituelen, goed gedrag en meditatie. Het reciteren van ginans is niet beperkt tot Ismailis, maar wordt ook gedaan door niet-Ismaili vocalisten zoals bijvoorbeeld Abida Parveen.

Tegenwoordig is Meher Angez niet alleen een beroemde en gerespecteerde naam binnen de diverse culturen in de Hunza Vallei in Gilgit-Baltistan, maar zelfs in de geheel Centraal-Aziatische regio en binnen de Ismaili gemeenschap wereldwijd. Zij heeft inmiddels haar eigen school opgericht, zodat soefi-muziek op professionele en academische wijze kan
worden beoefend.

Meher Angez wordt begeleid door haar dochter Durr-E-Adan, die een van de weinige professionele tablaspeelsters in de wereld is, en door Ambareen, een meester op de specifieke charda-hunzai rebab.

Locatie

Muziekhuis/Qbus
Middelstegracht 123
Leiden,
+ Google Maps