Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Africadelic Festival 2024 | Speciale aandacht voor DR Congo en Soedan

23 mei @ 08:00 - 31 mei @ 17:00

Africadelic is een jaarlijks festival rondom 25 mei, Internationale Afrikadag, dat de culturele creativiteit en diversiteit van Afrikaanse en Afrikaans diasporische artiesten, kunstenaars en activisten viert in Paradiso en verschillende andere venues in Amsterdam. Van 23 tot en met 31 mei 2024 organiseert het festival weer een uitgebreid programma met muziek, films en talks, dit jaar met speciale aandacht voor de Democratische Republiek Congo en Soedan, twee landen op het Afrikaanse continent waar momenteel grote humanitaire crises plaatsvinden die grotendeels buiten de internationale schijnwerpers blijven.

Meer muziek, films en talks: Kyekyeku, KanavalSilent Disco en Nollywood
Naast diverse evenementen over DR Congo en Soedan, organiseert het Africadelic Festival op zaterdag 25 mei, Internationale Afrikadag, een gratis openluchtconcert van de Ghanese muzikant Kyekyeku, door CNN Africa Voices omschreven als een ‘Tovenaar van de Gitaar’, in Pllek op de NDSM-werf. Voor dit concert zal Kyekyeku samenwerken met de Africadelic Tribute Band. Op woensdag 29 mei presenteert Africadelic een exclusieve vertoning van Kanaval: A People’s History of Haiti in Six Chapters, ingeleid door Joseph Sony Jean. Op vrijdag 31 mei, ten slotte, sluit het festival af met een dag waarop Nollywood cinema in de schijnwerpers staat. In de middag organiseert de prominente Nigeriaanse filmmaker Chris Odeh Nollywood Masterclasses over filmproductie, -regie en -acteren in BuzzHouse van de Universiteit van Amsterdam. In de avond wordt het Africadelic Festival 2024 afgerond met de Nederlandse première van Odeh’s nieuwe film Silent Disco en de lancering van zijn nieuwe boek Before You Say Action: An Indie Filmmaker’s Handbook, beide in Melkweg Cinema.

 

 

Films: Goodbye JuliaNo Simple Way HomeColette & Justin, LumumbaBenda Bilili!
Op donderdag 23 mei opent het Africadelic Festival 2024 in Rialto de Pijp met de Nederlandse première van Goodbye Julia. Dit Soedanese drama, geregisseerd door Mohamed Kordofani, blikt terug op de hobbelige weg van Zuid-Soedan op weg naar de afscheiding van Soedan in de jaren 2000 middels een verstrengeld lot van twee families die door politieke omstandigheden uit elkaar zouden zijn gehouden. De film wordt ingeleid door Sahar Abdulrahim, die pleit voor een einde aan het geweld en deelnam aan het National Vision Project. Daarnaast zijn de documentaires No Simple Way Home en Colette & Justin, beide regiedebuten, vanaf 23 mei gratis te huur op streamingplatform YardVibes voor de duur van het festival. No Simple Way Home is geregisseerd door de Zuid-Soedanese filmmaker Akuol de Mabior, die het verhaal vertelt van de meest prominente politieke familie in de geschiedenis van Zuid-Soedan. Colette & Justin is geregisseerd door de Congolees-Franse filmmaker Alain Kassanda, die zijn opa en oma laat terugblikken op hun leven in DR Congo en daarmee de geschiedenis van zijn geboorteland, inclusief de eerste jaren van onafhankelijkheid, op intieme wijze tot leven wekt.

Op zondag 26 mei gaat het Africadelic Festival verder met de Nederlandse première van Lumumba, The Return of a Hero in Melkweg Cinema. Deze documentaire vertelt over de uiterst politieke viering van de terugkeer van Lumumba’s lichamelijke overblijfselen, maar gaat vooral over de vraag wat er is overgebleven van het gedachtegoed van Patrice Lumumba, in zowel DR Congo als België. Op donderdag 30 mei wordt het festival vervolgd door een speciale 35mm-vertoning van Benda Bilili! in Eye Filmmuseum. Deze klassieke muziekdocumentaire uit 2011 volgt Staff Benda Bilili, een groep dakloze gehandicapte straatmuzikanten in Kinshasa, de hoofdstad van DR Congo, vanaf hun eerste nummers in 2005 tot hun triomf op festivals over de hele wereld vijf jaar later.

Locatie

Paradiso Amsterdam
Weteringschans 6
Amsterdam, 1017SG
+ Google Maps