Op 3 mei, aan de vooravond van de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag, vond in Amsterdam de jaarlijkse Dag van Empathie plaats, georganiseerd door Stichting Nederland Wordt Beter. In samenwerking met Humanity in Action kwamen o.a. Robert Vuijsje, Janne Schra en Diane Matroos op het podium om hun perspectieven op empathie te delen. Met dit initiatief wil de stichting meer respect en empathie stimuleren tussen verschillende groepen in de Nederlandse samenleving.
De initiatiefnemers hopen het empathisch vermogen van Nederlanders aan te wakkeren, om zo de groeiende maatschappelijke kloven te dichten. Dit gebeurde via een gevarieerd programma met sprekers, muziek, poëzie en kunst. Bezoekers werden geïnspireerd om stil te staan bij hun rol in de samenleving en hoe empathie kan bijdragen aan onderling begrip.
“Het zorgt ervoor dat je jezelf en de menselijke soort leert kennen. Empathie is daarbij heel belangrijk. Door je ook in de daders te verplaatsen, leer je de gevaren kennen die niet alleen in anderen zitten, maar ook in jezelf.”
“De slavernij leeft voort in veel mensen. We zouden het er vaker over moeten hebben. Elkaar omarmen is nu cruciaal om verder te komen in dit land.”
“Kern van empathie is niet alleen denken vanuit je eigen verhaal, dat is makkelijk. Empathie begint juist bij het verplaatsen in iemand die een ander verhaal heeft dan jij.”
“Vanochtend te horen gekregen bij de VU dat ik testosteron ga krijgen. Zodat ik eindelijk echt mezelf kan zijn. Soms moet je door de grootste angst om in het licht te staan.”
“Dit land is één stap verwijderd van een droomstaat. Al die talen, geuren, mensen, eten.”
“Empathie kost je niets, maar je krijgt er een medemens voor terug.”
“Ik heb liever mijn medemens lief dan grond en land.”
“Ik woon al 45 jaar in Nederland. Als kind droeg ik thuis regelmatig een djellaba. Niemand vond dat raar toen. Nu, in 2016, zou daar andere gedachten bij zitten. Dat is raar, afwijkend.”
De Dag van Empathie is een initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter. De editie van 2016 werd georganiseerd in samenwerking met Humanity in Action en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam. De presentatie was in handen van Dionne Abdoelhafiezkhan van Control Alt Delete.