Op 3 mei 2019 organiseerde Stichting Nederland Wordt Beter (NLWB) voor de achtste keer de jaarlijkse Dag van Empathie. Deze dag, in 2011 in het leven geroepen, heeft als doel empathie te stimuleren en wordt jaarlijks op 3 mei gevierd. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een inclusief begrip dat een breed publiek uit Amsterdam aantrekt. Ook dit jaar waren er diverse sprekers en artiesten die hun persoonlijke verhalen deelden over wat empathie voor hen betekent.
Het evenement legt de nadruk op de gelijkenissen die we met elkaar delen, in plaats van de verschillen. De sprekers lieten voor deze avond hun activisme even los, om zich kwetsbaar op te stellen voor een publiek dat kwam luisteren.
Voor het eerst vond het event plaats in Pakhuis de Zwijger, dat direct aanvoelde als een nieuwe thuisbasis. De avond werd geopend door host Ben de Hosselaar, en op grote schermen werd live geïllustreerd wat er op het podium gebeurde.
Voordat de sprekers begonnen, werden enkele initiatieven in het zonnetje gezet:
Oprichter van Miss Black Hair Nederland, radiohost, tour guide en moeder. Ze sprak over hoe haar identiteit als moeder haar heeft veranderd. Voorheen probeerde ze te voldoen aan het beeld van een "sterke vrouw", waarbij emoties onderdrukt werden. Nu leert ze dat kwetsbaarheid ook krachtig is:
“Vrijheid is voor mij bij de tramhalte voluit zingen en dansen zonder schaamte, en af en toe een traantje laten.”
Filmmaker en auteur van het Vrij Links-manifest. Hij vertelde over zijn opa (een communist) en stiefvader (een hippie), twee mensen met botsende wereldbeelden die hem samen leerden wat empathie en sociaal bewustzijn betekenen.
Singer-songwriter, winnaar van Beste Singer-Songwriter van Nederland. Ze bracht een muzikaal intermezzo achter haar piano. Haar ervaring met verbondenheid in haar sportschool illustreerde haar visie op empathie:
“Dat is empathie voor mij. Dat is fantastisch.”
Journalist, columnist en medeoprichter van Lilith Magazine. Ze sprak over haar familiegeschiedenis, het zwijgen binnen haar familie, en de kracht van fantasie in het reconstrueren van identiteit. Ze koppelde dit aan haar ervaring als kind in Rotterdam-Zuid en haar visie op vluchtelingen:
“Harten en deuren worden gesloten omdat mensen niet als mensen worden gezien.”
Opinie- en tekstschrijver. Empathie is voor haar complex, mede door haar eenzame jeugd als enig kind in een Joods gezin zonder familie:
“Ik voelde me ontzettend alleen.”
“Laten we elkaar kiezen als familie, ook als we elkaar niet aardig vinden. Laten we elkaar redden als we midden in de nacht in de problemen zitten.”
Dichter des Vaderlands. Hij opende het tweede intermezzo met poëzie:
“Hoe meer we van elkaar zien, hoe meer we voor elkaar kunnen betekenen.”
Onder leiding van Ben de Hosselaar gingen de sprekers in gesprek met het publiek. Er ontstond een mooie uitwisseling van verhalen en ervaringen. Een belangrijk inzicht:
“We zijn niet gelijk, we zijn gelijkwaardig – en dat moeten we erkennen en daarop verder bouwen.”
“Als je dichterbij komt, dan pas komen we verder.
Relativeer de ruis, richt je op relaties,
dan representeer je niet alleen op de dag,
maar het gedrag van empathie.”