Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Socratisch Café | Vrijheid van meningsuiting

3 mei @ 14:30 - 17:30

€8

Socratisch Café

Vrijheid van meningsuiting

Vrijheid van meningsuiting is één van de grondrechten uit onze grondwet, die op dit moment in de belangstelling staan. Maar wat wordt er bedoeld met vrijheid van meningsuiting en waarom vinden wij dat belangrijk?

Als je de vrijheid hebt om je mening te uiten, betekent het niet dat je zomaar alles zegt wat in je opkomt. Meestal doe je dat niet. Gewoonlijk hou je rekening met je gehoor. Communicatie is immers een sociaal gegeven met een zender en een ontvanger. Betekent vrijheid van meningsuiting dan dat je wel zomaar mag zeggen wat in je opkomt, en dat niemand daar bezwaar tegen mag maken? Dat zou een saaie boel worden. Een beetje gesprek begint immers pas als mensen het juist niet met elkaar eens zijn.
Is grondregel van vrijheid van meningsuiting geformuleerd om een groep of een gemeenschap niet in slaap te laten vallen? Als iedereen zich alleen maar mag houden aan de communis opinio is een gemeenschap ten dode opgeschreven. Want panta rei, leerden de klassieken al, de nar en de dwarsdenker moet daarom niet de mond worden gesnoerd, zij moeten de gelegenheid blijven hebben om als een horzel te prikkelen tot nadenken, tot heroverwegen en het bevragen en bekritiseren van het bekende.
Hebben individu en gemeenschap daar wel baat bij? Leidt dat niet tot veel gedoe en chaos? Blijkbaar niet volgens de opstellers en verdedigers van dit grondrecht. Het positieve effect schatten zij blijkbaar groter in dan het eventuele negatieve effect. Maar wat wordt er dan bedoeld met vrijheid van meningsuiting en waarom vinden we dat belangrijk?

Socratisch Café Zwolle is een plek voor een goed gesprek. Voor een zinvol gesprek over wat betekenis heeft in je leven. Voor een eenvoudig gesprek, dat toch diepgaand is.

In ieder gesprek staat één thema centraal. Bijvoorbeeld: vertrouwen, schuld, zorg of beginnen. Ieder thema wordt onderzocht aan de hand van eigen ervaringen. Naar het voorbeeld van Socrates. Volgens hem uiten wij wat wij werkelijk weten in ons gedrag.
Socratisch Café Zwolle is een plek om op adem te komen en tot rust. Een plek om andere mensen te ontmoeten. Een plek om inzicht te krijgen in jezelf en anderen en begrip voor jezelf en anderen.

Meer informatie en aanmelden via de website van het Socratisch Café Zwolle.

Locatie

Stadkamer Centrum
Zeven Alleetjes 1a
Zwolle, 8011 CV
+ Google Maps