Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Onbesproken: Zelfdoding in de queer gemeenschap

19/05/2023 @ 20:30 - 22:00

Bijna de helft van de Nederlanders in de LHBTIQ+ gemeenschap heeft ooit aan zelfmoord gedacht. Dat is ruim vijf keer zo vaak dan het nationaal gemiddelde. Ongeveer acht procent van de LHB-volwassenen heeft ooit een zelfmoordpoging ondernomen. Vier keer meer dan hetero’s. Filmmaker Tim Dekkers en scenarist Henk Burger vonden het hoog tijd dit onderwerp – ook binnen de queer gemeenschap – uit de taboesfeer te halen. Ze maakten er een documentaire over: Uit ’t leven.

Tijdens dit programma verdiepen we ons in de wereld van de LHBTIQ+ zorg. We praten over de algehele uitdagingen en behoeften van deze groep en welke benaderingen volgens hen effectief kunnen werken om ze zo goed mogelijk te kunnen helpen. Waarom ligt het percentage zelfdoding zo veel hoger in de LHBTIQ+ gemeenschap? Zijn zelfmoordgedachten binnen deze gemeenschap een taboe? Of is de zorg niet voldoende op deze groep toegespitst?

Combi-tickets
Voor het programma wordt de documentaire Uit ‘t leven vertoond (18:00u). Wil je deze ook zien? Koop dan hier één van de combi-tickets:

Documentaire
Uit ’t leven is een documentaire van Tim Dekkers naar een idee van Henk burger. De aanleiding van de film was Henk die meerdere vrienden verloor aan zelfdoding. In 2016 was voor hem de maat vol. Dit was toen Henk nietsvermoedend getuige werd van een live zelfmoordpoging op Facebook. Een vriend kondigde plots in een zelf geplaatst bericht aan dat hij ‘niet meer op deze planeet zou zijn’ als zijn vrienden dit bericht zouden lezen. Hij was het leven zat, schreef hij.

113 zelfmoord preventie
Het praten over zelfmoordgedachten is binnen de gemeenschap nog steeds een taboe (dus niet de gedachten zelf). 113 biedt voor hulpvragers 7 x 24 uur anonieme hulpverlening per telefoon of chat en therapieën. Voor gatekeepers (mensen in de nabije omgeving) hebben we de overleg & adviesdienst en de online Vraag Maar training, zodat ze het gesprek over het onderwerp durven aan te gaan en zo het taboe doorbreken. Voor meer informatie bezoek 113.nl.

Locatie

De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
Amsterdam, 1017 RR
+ Google Maps