Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Oema foe Sranan (documentaire + Inleiding en Aftertalk)

07/05/2023 @ 19:30 - 21:30

Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname, gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning en uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Na de film gaan we in gesprek met Ditter Blom en Nadia Tilon, ex-leden van het Landelijk Overleg van Surinaamse Organisaties in Nederland (LOSON).

Over de film
Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland. De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit Wij slaven van Suriname van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten. De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk.

Oema foe Sranan (1978) is een politieke film: een resultaat van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders. De documentaire is geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms in samenwerking met LOSON. Lange tijd is de film niet te zien geweest. Eye besloot met het IISG in 2021 tot restauratie.

Meer informatie 

Locatie

Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240
Amsterdam, 1102 DR
+ Google Maps