Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Documentaire “Opdat zij niet vergeten worden”

16/05/2023 @ 15:00 - 17:00

Documentaire “Opdat zij niet vergeten worden”

“Opdat zij niet vergeten worden” is een documentaire over 118 Joodse bewoners van Den Helder die na de oorlog niet meer terugkwamen. De film werd gemaakt in opdracht van de Stichting Herdenkingsstenen Den Helder.

De documentaire laat zien wat de invloed van de oorlog is geweest op nabestaanden en hoe ze daarmee omgingen. Het maakt duidelijk dat het antisemitisme voelbaar en merkbaar is en dat het vraagt om voortdurende aandacht.

De film werd gemaakt door filmmaker/fotograaf Peter van Aalst die de verhalen van nabestaanden vastlegde. Zo komen in de documentaire onder andere de zusjes Shana en Elina Walter aan bod. Zij zoeken erkenning voor het leed dat hun vader als Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog werd aangedaan. Maar ook wordt het verhaal verteld van Frederik van Gelder die in april 1945, in Den Helder, in een kolenbunker als onderduikadres, wordt geboren.

“Om niet ontdekt te worden, wordt hij een baby die niet mag huilen”, vertelt Job Cohen die als voice-over, met zijn mooie, diepe stem, de film heeft ingesproken. “Frederik van Gelder overleefde de oorlog, net als zijn ouders. Zijn grootouders, Abraham en Frederika van Gelder, 54 en 51 jaar oud, werden vermoord in Auschwitz en Sobibor. Frederik groeit uiteindelijk op in Zuid-Afrika en wordt filosoof. De oorlog laat hem nooit meer los.”

Kaartjes kosten € 2,50 en zijn inclusief een kopje koffie of thee.