Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Laatste Getuigen 2023 – De vergeten Holocaust van Sinti en Roma

04/05/2023 @ 19:50 - 22:00

Op donderdag 4 mei 2023 staat De Laatste Getuigen in het teken van verhalen van Sinti en Roma in Den Haag. Bijna alle Sinti en Roma woonden in de oorlogsjaren in buurt van de Vondelstraat, de Veenkade, de Bilderdijkstraat. Verschillende families voelden zich daar veiliger dan in hun wagens aan de randen van Den Haag.

De vervolging van de Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt ook wel ‘De vergeten Holocaust’ genoemd. Te weinig mensen weten wat er met hen is gebeurd en ze zijn lang niet erkend geweest als oorlogsslachtoffer. Hun verhalen getuigen van kracht en doorzettingsvermogen.

Bijna alle Sinti en Roma woonden in de oorlogsjaren in de hofjes rond de Vondelstraat, de Veenkade, de Bilderdijkstraat. De  families voelden zich daar veiliger dan in hun wagens aan de randen van Den Haag. De verhalen van vervolging en deportatie van familieleden in Duitsland werden steeds meer gehoord.  De gebrekkige registratie maakte de gemeenschap vogelvrij voor de Duitse bezetter. Uiteindelijk leidde dat in Nederland tot één grote razzia, die alle Sinti en Roma op hetzelfde tijdstip zou treffen op 16 mei 1944. De Haagse politie voerde deze razzia uit. Op die ochtend werden bijna alle families opgepakt en vanuit Staatsspoor naar Westerbork gebracht.

Op donderdag 4 mei vindt het programma De Laatste Getuigen plaats in de Grote Zaal van de Koninklijke Schouwburg. Eerst kijken we samen naar de twee minuten stilte op de Waalsdorper vlakte. Direct daarna begint De Laatste Getuigen.