Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

3 Mei: Dag van Empathie 2019
Meer respect, begrip en empathie tussen de verschillende groepen in de Nederlandse samenleving.

Voorstanders en critici van empathie zijn het er met elkaar over eens: mensen hebben empathie voor de mensen die ze kennen of liefhebben. Door elkaars verhalen te horen en elkaar beter te leren kennen, kun je meer empathie opbrengen. Daarom organiseert Stichting Nederland Wordt Beter in samenwerking met Pakhuis de Zwijger de Dag van Empathie, bedoeld om mensen in aanraking te brengen met verhalen van hun buurt- en stadsgenoten, met wie ze wellicht op het eerste gezicht weinig gemeen lijken te hebben. Maar wanneer je elkaar ontmoet, blijk je meer van jezelf in de ander te herkennen dan je dacht. We leggen zo een positieve basis voor een gezamenlijke toekomst voor iedereen in de stad en in de samenleving.

De Dag van Empathie is een jaarlijks terugkerend moment waarop de diverse samenleving samenkomt om elkaar (opnieuw) te leren kennen. Tijdens de verschillende activiteiten en initiatieven wisselen verschillende sprekers en artiesten verhalen, dromen, geschiedenis en ervaringen met elkaar uit: elk op hun eigen manier geven ze met persoonlijke verhalen inzicht in hun drijfveren, achtergrond en cultuur en de manier waarop die hun kijk op de huidige samenleving bepalen.

Waarom een Dag van Empathie?
Nederland kent bijna 200 nationaliteiten en vele culturen, in de praktijk leven die allen best goed samen. Soms botsen verschillende culturen, opvattingen en achtergronden echter. Mensen maken gebruik van hun vrijheid van meningsuiting, maar respecteren niet altijd die van anderen. De toon waarop gesprekken of discussies gevoerd worden verhardt en gaat, zeker ook op social media, niet zelden gepaard met respectloze uitingen of krachttermen.

Met de Dag van Empathie willen wij zorgen voor meer empathie in Nederland. Voor meer respect tussen en begrip voor de verschillende groepen in de Nederlandse samenleving. Je kunt je verplaatsen in de ander door elkaar beter te leren kennen. Door elkaars verhalen te horen, kun je meer empathie opbrengen. Dit willen wij bewerkstelligen met verschillende (soorten) ontmoetingen in aanloop naar, en op 3 mei. We leggen zo een positieve basis voor een gezamenlijke toekomst voor iedereen in deze samenleving.

Met in dit programma onder andere:
Jerry Afriyie (dichter en oprichter Stichting Nederland Wordt Beter) | Tsead Bruinja (Dichter des Vaderlands) | Anne Fleur Dekker (opiniemaker, activist en publicist) | Eva Hilhorst (Graphic journalist, oprichter Drawing The Times) | Ashaki Leito (oprichter Miss Black Hair Nederland) | Hasna El Maroudi (journalist, Columnist, co-founder Magazine Lilith) | Nana Fofie (singer-songwriter) | Anna Rune (winnaar ‘De beste singer-songwriter van Nederland’) | Eddy Terstall (filmmaker, Vrij Links) | Atta de Tolk (woordkunstenaar en schrijver)

Host: Jörgen Tjon A Fong.

IN SAMENWERKING MET
Nederland Wordt Beter
Pakhuis de Zwijger

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:
VSBFonds
Gemeente Amsterdam